Haymana Ve HaymanaSpor'un Forumu

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Tüm Haymana Halkina Hayırlı Olsun Bu ForumdaHerşey Var


    Tabaklı Köyü

    FaTMaNuR
    FaTMaNuR


    Mesaj Sayısı : 13
    Kayıt tarihi : 10/12/10

    Tabaklı Köyü Empty Tabaklı Köyü

    Mesaj  FaTMaNuR Cuma Ara. 10, 2010 2:18 pm

    TABAKLI
    İlçe Merkezine Uzaklık : 13 km.
    Polatlı’ya Uzaklık : 40 km.
    Nüfus : 91
    Muhtar : Hamza KABASAKAL
    Güneşli bir kış günü Tabaklı’ya varıyorum(04/12/2005). Burada muhtarlığın önünde durup çevrede birilerine bakıyorum. Dikkatimi sokaklara verilen adlar ve tabelaları çekiyor.Karanfil Sok, Gündoğan Sok... Yanıma bir iki delikanlı geliyor. Onlara “köyünüzde yaşlı, köy hakkında bilgi alabileceğim kim var, kiminle görüşebilirim?“ diye soruyorum. Birinin adını söyleyip beni onun evine götürüyorlar. Ancak onun evde olmadığını, nerede olduğunu bilmediklerini evdeki diğer kişilerden öğreniyorum. Buradan eli boş döneceğim diye üzülürken karşıdan bir-iki orta yaşlarda amca geliyor yanıma. Biriyle Haymana’da parkta sohbet etmişiz, beni tanıyor. Cami önünde oturup adlarının Abdulkadir AYDOĞAN, Abdurrahman AYDOĞAN ve Kadir AYDIN olduğunu öğrendiğim amcalarla sohbet ediyoruz.
    Abdulkadir AYDOĞAN, atalarının Urfa Siverek’ten buraya göçettiğini söylüyor. “Köyümüze ait ferman yok. İlkin köyü kuran Hecıki ailesidir. Daha sonra Darbazoğulları gelip üç kabileye bölünerek Tabaklı meydana gelmiş. Sonradan çevre köylerden gelip yerleşenler de olmuş. Aktepe (Alacık)’den Mal-ı Foiki(Foiki Ailesi), Mal-ı Mısto(Mısto Ailesi); Söğüttepe’den Keleşler dediğimiz aileler gelmişler. Hecıki ailesinden biri de gidip Yaprakbayırı köyüne yerleşmiş.”
    Köyün kurulduğu esas yer daha aşağısı, dere kenarı. Ancak 1977-78’lerde köylüler kendiliklerinden şimdiki düzlüğe çıkıp ev yapmış ve burayı merkez edinmişler.
    Köyde oturan 15 hane var. Soğulca köyü ile aralarındaki göletten, çevredeki tarla sahipleri sebzecilik yaparak faydalanıyor.
    Göç var. Köyde genç kalmamış. Evlerin çoğu harabeye dönmüş. Köyden göçedenler çoğunlukla Polatlı’yı tercih ediyor. Haymana’da 20, Polatlı’da 250, Bursa’da 30, Antalya’da 10 hane kadar Tabaklılı var. Polatlı’daki Tabaklılar’ın geneli lokantacı. Ticaret ve alışveriş için de Haymana’dan çok Polatlı tercih ediliyor.
    Ulaşım sorunları var. Haymana veya Polatlı’ya gitmek istedikleri zamana yola düşüyorlar. Polatlı’ya gitmek için çevredeki Soğulca veya Karapınar köylerine kadar yayan gidiyorlar. Oradan o köylerin dolmuşlarına binip gitmek istedikleri yere varıyorlar.
    Köylerinin daha çok çevredeki Karapınar, Kavak, Evliyafakı, Soğulca, Söğüttepe köyleriyle ilişkileri yoğun. Buralardan kız alıp verme çok.
    Okulları kapalı, öğrenciler Haymana merkeze taşınıyor. Tabaklı’ya bundan beş bucuk yıl evvel geldiğimde de imamları yoktu, şimdi de. “Bu zaman zarfında köye hiç mi imam atanmadı?“ diye sorduğumda, imamlarının bir-iki ay önce tayinin çıktığı ve yerine atanan olmadığını söylüyorlar. Muhtarla da görüşmek istediğimi söyleyince, muhtarları Hamza KABASAKAL’ı Haymana’da bulabileceğimi, kendisinin çoğunlukla Haymana’da ikamet ettiğini beyan ediyorlar.
    Köyde üçüncü dönemi olan Hamza KABASAKAL ile Haymana’da görüşüyoruz: “Dedelerimizden duyduğumuz kadarıyla benim dördüncü dedem İbrahim zamanında Urfa Siverek’ten göçederek buralara gelmişiz. İlkin Alacık(Aktepe) köyünü mesken tutmuşuz. Oradan da buraya üç aile olarak gelip yerleşmişiz. Sonraları Yunak’ın Çimen beldesinden Ahmet ÜNAL, Polatlı’nın Yeşilöz(Kokar) köyünden ise Şıho KAYMAZ gelip köyümüze yerleşmiş.”
    Köyün sorunlarını da muhtar şöyle özetliyor: “Köyümüzün Soğulca üzerinden geçen Polatlı yolu, gölet yapımı esnasında bozuldu. Gölet bitince yapılacağı söylendi, ancak birçok girişimime rağmen sonuç alamadım. O yoldan yüklü araba geçemiyor. Geçse de tehlike arzediyor. İçme suyumuza, bu yazın yapılan tahlillerde içilemez raporu verildi. Bunun üzerine su deposunun onarımı için Özel İdare’ye müracaatım oldu. Fakat bugüne kadar ondan da bir sonuç alamadım.“

      Forum Saati Cuma Nis. 26, 2024 10:43 pm